Bulih Bah Kalau Kau : Boleh Kalau Kau


Salam sejahtera dan salam satu Malaysia..... lama dah tak update blog nie..bersawang dah....haha...asyik2 bz..

Di sni aku nak berkongsi cerita sdikit.mungkin boleh membetulkan pandangan segelintir rakyat Malaysia..... Critanya bermula begini...

".....tengah aku bz menghafal study sesuatu, seorang kawan menegur aku;



"aku nak g jalan2 la...nak jalan-jalan g sabah cuti nie..nak snorkling..org kata best kat sabah" kata kawan sekelas aku tue

"pergilah...tambang pun dah murah skang..." kataku smbil kurang amik phatian ptanyaan tadi..kjap lagi nak test


"tapi..aku dgar nak g bandar-bandar kat sabah kena naik bot...." kata kawan sekelas aku tadi

kawan aku sorang lagi menyampuk; " yeke....taklah..."

kawan sekelas aku tadi menjawab: "ye...ada orang kata kat aku"..

aku pun berkata: "taklah...nak round satu sabah guna keta pun boleh..tembus kat sarawak lagi kalau nak"


aku pun teringat cerita emak aku ketika dia kursus kat suatu tmpt di ibunegara....seorang guru bertanya dengan dia:

" nak g umah cikgu kena naik bot ke..."

emak aku berkata:" taklah..."

CERITA DUA

" rumah kamu kat atas pokok ke..." tanya pemandu teksi

"ah?..."mak aku terdiam....nie buat lawak ke atau pertanyaan sebenar?


lawak...dah 10 tahun selepas milenium pun ada pertanyaan begini.....





















6 comments:

seventyeight said...

bulih bah kalau kau~bhsa yg aku ska dgr smsa aku pg g.kinabalu (poring)aku mbli bju yg ada gmbr g.kinabalu...round2 bndr nya pkai keta pun bleh wlupun smpai hujung borneo (tips of borneo)aku dh 4x dtg sabah..syok brabis^_^klu dtg sabah jgn lupa singgah brunei ok?^_^

Faith said...

orang brunei kah seventyeight? insyallah ada masa pg gak brunei tue

kulanz said...

Memang pernah juga dengar orang lain kata macam tu.. sebab diorang tak pernah datang sini..

Pert Alpah said...
This comment has been removed by the author.
Pert Alpah said...

ert Alpah said...
halo faith.. post mu ni telah membakar hati ku semula..
sebabnya selalu aku dapat soalan2 yg aku rasa cam x patut lagi2 org yg cakap tu ,berbangga yg kononnya dia org bandar. naik perahu..atas pokok..pedalaaaman tulah selalu terpacul oleh mulut2 SEGELINTIR org tu. KALO DIA org bandar tau pun dia seorang yg tepelajar bukankah dia patut tahu yg bukan semua org di sabah bukan tinggal pedalaman? kan tv ada surat khabar pun ada even internet pun ada.

emo sebentar..ahahaha

Faith said...

sabah perlu di promote lagi..biar semua org tau sabah mcmana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...